Visa endast rubriker

Länets första teknikcollege invigt

Med musik, tal och en stor tro på framtiden fick i går Teknikcollege sydost sin certifiering och Nordenbergsskolan blev den första skolan i Blekinge att godkännas som teknikcollege.
Kommuner, skolor och näringsliv ska tillsammans verka för att utbildningarna utformas efter industriföretagens framtida behov.

– Skolan och region sydost har arbetat stenhårt för att få certifieringen av teknikcollege men ännu är vi inte färdiga. Det finns mycket att göra i till exempel vårt samarbete med företagen som är med, säger Björn Nilsson, rektor på Nordenbergsskolan.
Utbildningar med teknikcollege bygger på samarbete med industrin i regionen. Teknikcollege är en inriktning som eleverna får välja vid sidan om sitt vanliga gymnasieprogram.
Varje region och skola som vill ha teknikcollegestatus får göra en ansökan. 2006 hölls det första mötet i Olofström om att starta teknikcollege. Tillsammans gjorde region sydost, det vill säga Olofström, Ronneby, Karlskrona och Emmaboda en ansökan som i går blev godkänd och certifierad.
Nordenbergsskolan är den första skolan i region sydost att få den enskilda certifieringen av Industrikommittén som gör bedömningen.
Certifieringen får skolan behålla under tre år. Efter det görs en ny prövning för att se om skolan lever upp till Industrikommitténs krav som bland annat innebär att det finns en samverkan med arbetslivet, maskiner och utrustning har hög kvalitetoch att lärarna ska arbeta i team och undervisningen ska bygga på integration mellan praktiska och teoretiska ämnen.
Bland dem som fanns med och talade under tisdagens certifieringsceremoni fanns landshövding Gunvor Engström, före detta Metallordförande Göran Johnsson, regionråd Mats Johansson, kommunalråd Margaretha Olsson (s) och ordförande för den regionala styrgruppen för Teknikcollege sydost, Jens Hansen.
De ser alla teknikcollege som något positivt för industrins framtid.
– I dag med alla varsel tror många att människan inte har någon betydelse. Men inget företag kan klara sig utan de bästa medarbetarna och det gäller i alla tider, säger Gunvor Engström.
Hon fick medhåll av Jens Hansen och Bertil Åhnberg, IF Metall och representant för Industrikommittén.
– Oavsett produktionsnivå i dag arbetar alla företag på tillväxt. Teknikcolleges styrka är att samverka resurserna och öka konkurrenskraften i företagen, säger Jens Hansen.
– Jag tror att det är ett klokt val att välja den här utbildningen. Teknik kommer alltid att finnas kvar men den kommer att se annorlunda ut i framtiden. Om en skola är framsynt och utbildar sina elever utifrån framtiden har eleverna stora möjligheter att få jobb eller plugga vidare, säger Bertil Åhnberg.