Visa endast rubriker

Jägarnas skinn bytte ägare

Skinnmarknaden på Stortorget i Lönsboda lockar jägare från Småland, Blekinge samt från Göingetrakterna.
Allt började som ett skämt på ett styrelsemöte med den lokala fotoklubben.
– Vi tyckte att det hände för lite i Lönsboda på vintern, berättar Klaes-Bertil Nilsson.

Det var för drygt tio år sedan som skämtet om att arrangera en skinnmarknad blev till verklighet. Ett av skälen var att flera av fotoklubbens medlemmar också var och är jägare.
Därför är det Fotoklubben Fix och Göinge Jaktvårdskrets som gemensamt arrangerar marknaden på Stortorget. Det sker alltid andra lördagen i mars.
En av lördagens besökare var Ingvar Olsson från det lilla samhället Östanå i närheten av Broby. Han hade med sig sju mårdskinn.
– Jag har fångat dem i fällor uppe i träden i vinter och jag hoppas få 200 kronor styck för dem, berättade han för BLT några minuter innan försäljningen startade.
Men det blev bättre än så.
Den i branschen legendariske uppköparen Rise Olsson från Hökön utanför Lönsboda bjöd 1 900 kronor för skinnen och därmed var affären i hamn.
– Jag är nöjd. Det är ett bra tillskott på pensionen, summerade Ingvar Olsson.
För att inte Rise Olsson ska vara ensam uppköpare, vilket han länge var, så bjuder arrangörerna sedan i fjol också in en annan uppköpare, Anders Tengbon från Eksjö.
Det är med andra ord dessa bägge som slåss om skinnen.
– Det är kul att åka runt så här. Jag köper upp skinn från hela landet, inte minst från Norrland. Sedan säljer jag dem i storpartier utomlands, förklarar Anders Tengbon.
Förutom mårdskinn var det främst rävskinn som bytte ägare i lördags.
Sune Pettersson från småländska Eneryda sålde sex rävskinn till Rise Olsson för 500 kronor. Säljaren berättade att han var på marknaden som ombud för en kopis som skjutit rävarna under vintern.
Lika mycket betalt fick Ronald Tillman, Osby. Han sålde en liten nätt bukett med skinn av såväl mård som mink och flodiller.
Enligt 85-årige Rise Olsson, som köpt och sålt skinn i 70 år, var lördagens skinn mycket fina.
– Det är vackra alltihopa, summerade han.
Liknande skinnmarknader äger rum i Hässleholm och Växjö. Arrangörerna i Lönsboda påstår, inte utan stolthet, att de nu passerat Växjömarknaden i storlek.