Visa endast rubriker

Industriman donerar miljoner till forskning

Industrimannen Rune Andersson, grundare och styrelseordförande av koncernen Mellby Gård, donerar närmare sex miljoner kronor till Hjärnfonden och forskning kring den svåra huvudvärkssjukdomen Hortons.

– Det är väldigt viktigt att förstärka forskningen inom detta delvis bortglömda område, som förorsakar många människor ett oerhört lidande, säger Rune Andersson i ett pressmeddelande.

Rune Andersson, ursprungligen från Kyrkhult, har utvecklat Mellby Gård till en internationell industrikoncern där ett drygt tiotal handels- och industriföretag ingår.

Hans donation till Hjärnfonden på närmare sex miljoner kronor kommer att gå till en forskargrupp vid Karolinska Institutet, under ledning av docent Elisabet Waldenlind, som specialiserar sig på forskning kring Neurovaskulär huvudvärk, där Hortons huvudvärk dominerar.

Hortons huvudvärk debuterar oftast i 20-40 årsåldern och har ett remitterande förlopp hela livet med återkommande perioder av mycket svåra hopade halvsidiga huvudvärksattacker. I dagsläget finns det ingen botande behandling.