Visa endast rubriker

IF Metall tror botten är nådd

Kritiken mot regeringen är hård. Men IF Metall västra Blekinge tror på framtiden för industrin och att det värsta är förbi.
– Vi tror att det har satt sig i en lägstanivå nu och att det förhoppningsvis bara går framåt, säger ordföranden Björn Olsson.

Den rådande lågkonjunkturen kom snabbt. Det vittnar ombudsman Patrik Larsson om.
– Före sommaren pratade vi med företag som sökte folk, några månader senare brakade det loss.
IF Metall har många kontakter. Känslan är att det har stabiliserat sig och att företagen avvaktar. Det kostar både tid och pengar att utbilda nytt folk.
–Vi sitter tidigt i kedjan. Det ringer inte så mycket som det har gjort förut. Vi väntade på tredje varselvågen, men just nu får vi inga signaler om något sådant, säger Patrik Larsson och får medhåll av kollegan Yngve Svensson:
– Jag tror att alla befann sig i ett chocktillstånd i höstas. Nu ser arbetsgivarna förhoppningsvis framåt.
Björn Olsson är helt medveten om att för dem som förlorat jobbet är det en mycket klen tröst. Uppgången, när den väl kommer, går sannolikt långsamt.
– Det kan ta tid innan företagen vågar anställa igen, säger Björn Olsson.
Under hösten och vintern duggade varslen tätt i både Olofström och Sölvesborg.Karlshamn har klarat sig bättre. Men Yngve Svensson säger att även om företagen i Karlshamn har klarat sig bra, så har många som bor i kommunen ändå drabbats.
– Näst efter kommunen och AAK är Volvo PV största arbetsgivaren. Det historiska avtalet på Volvo PV har bidragit till att stabilisera läget. Björn Olsson gillar inte lönesänkningar.
Men liksom förre metallbasen Göran Johnsson pratar han om undantagstillstånd.
– Vi har inte gått med på en lönesänkning sedan 1891. Det är inte mycket pengar, men det är principen. Men i det läge vi är nu måste vi göra något. Ingen är hjälpt av fler personer i arbetslöshet.

Blir det nya liknande avtal om det inte har vänt när de går ut?

– Vi tror inte att vi är tillbaka där vi var för ett år sedan när avtalen går ut. Men vi hoppas att det har vänt så vi ser ljuset i tunneln. Trodde vi inte det hade vi aldrig gått med på avtalen, säger Björn Olsson.
Företagen har skurit så hårt att de inte kan skära ner mer på personalen. Försvinner fler anställda är det svårt att driva företagen vidare. Det spelar ingen roll om företaget har 40 eller 1 500 anställda, betonar Björn Olsson.
– Det är bra för alla att överenskommelserna håller året ut.
Kritiken från fackligt håll mot regeringen är hård. Speciellt angående näringsminister Maud Olofssons uttalanden om Saab.
– Hon ska vara lagledare för näringslivet, men hennes kommentarer har fått stora konsekvenser för både Saab och Volvo, säger Patrik Larsson.
– Hon borde ha lyft fram de bra sakerna hos Saab, som hur tidiga de var med turbo till exempel och vilken kunskap som finns i huset. Björn Olsson håller med:
– Du hör inte Merkel i Tyskland eller Sarkozy i Frankrike prata illa om sin industri, men i Sverige har vi inte ett positivt ord att säga. Hör man att allt är dåligt blir det till slut en sanning.

Ska skattebetalarna stötta fordonsindustrin?

– Vår regering har prioriteringar som den ska göra. Men det är oerhört viktigt att de jobb vi har i industrin blir kvar. Försvinner de får vi aldrig tillbaka dem, säger Björn Olsson.
– Har vi ingen industri som exporterar har vi inga inkomster. Vi kan inte låna upp varenda öre, vi måste använda de finanser vi har. Industrin är navet som får hjulen att snurra. Den måste stöttas när det går dåligt.
Det finns en viss bitterhet hos IF Metall i hur krisen drabbade Volvo PV och fordonsindustrin i stort. Volvo PV hade tagit fram energisnåla motorer, framhåller Yngve Svensson.
–Men ägaren var inte intresserad av att lansera dem. Världsmarknaden ville inte ha dem.

Vi väntade på tredje varselvågen.
Patrik Larsson

Jag tror alla befann sig i ett chocktillstånd.
Yngve Svensson

Det kan ta tid innan företagen vågar anställa igen.
Björn Olsson