Visa endast rubriker

IF Metall begär central förhandling

Verkstadsklubben på Volvo PV i Olofström har begärt central förhandling om företagets beslut att anlita bemanningsföretag utan att först ha nått en överenskommelse.

– Vi kan inte komma överens på lokal nivå, säger ordförande Miroslav Milurovic.
IF Metalls begäran om central förhandling innebär att företaget bara kan börja rekrytera hälften av de cirka 90 personer som man behöver anlita mellan juni och december i år.
– Företaget vill ju att hälften av dessa ska vara från bemanningsföretag, men dessa kan inte börja anlitas förrän den centrala förhandlingen är avgjord, säger Miroslav Milurovic.
Sedan han började jobba fackligt för 38 år sedan han aldrig varit med om att företaget påbörjar en förhandling på egen begäran och avslutar den en vecka tidigare än vad de själva föreslagit.
– Vi menar att företaget brutit mot kollektivavtalet och mot medbestämmandelagen. Nu är det upp till den centrala förhandlingen att avgöra vem som har rätt. I slutänden kan det innebära att vi kräver skadestånd.
I förra veckan offentliggjorde Volvo PV beslutet att cirka 90 personer i Olofström och cirka 10 personer i Göteborg ska anställas mellan juni och december i år.
Hälften av dessa vill företaget anlita via bemanningsföretag. Något lokalt avtal hade inte nåtts när nyheten presenterades, men företaget hoppades att det skulle bli ett sådant inom kort.

Har ni någon förståelse för företagets inställning?

– Absolut inte, säger Miroslav Milurovic. Det är bedrövligt att ett stort företag kan göra på det här viset. Det är ett helt nytt sätt att sköta förhandlingarna på.