Visa endast rubriker

I Sverige är tilliten hög

Tilliten är på nedgång, men inte i Sverige.
Här fortsätter tilliten att ligga högt.

Sverige och de skandinaviska länderna skiljer sig från många andra länder just i det avseende att vi känner mer tillit, både för varandra och för olika samhällsorgan.

– Tillit är ett samhällskitt, ett tecken på om ett samhälle fungerar. På nationell nivå kan man se att i länder som är väldigt fattiga och som har en hög grad av korruption är tilliten låg och då är även demokratin dåligt fungerande, säger Julia Grosse och berättar att det finns olika former av tillit.

– I sådana samhällen känner man visserligen tillit till familjen och släkten, men inte inför dem som är okända, eller för olika system. Medan vi i Sverige har hög tillit till andra personer och samhällssystem. Vi tror att andra personer vill oss väl, säger hon och menar att tilliten är en viktig bit i demokratin.

– Det finns olika hypoteser: är det tillit som bygger demokrati, eller är det en demokrati som föder tillit? säger Grosse och berättar att olika åldersgrupper har tillit på olika plan.

– Tilliten förändras under hela livet. Temat i sig är intressant. För egen del tycker jag att det är roligt att forska på något som inte är problembelagt.

– Grundforskning om det här kan leda till att göra riktade insatser, att skapa strategier för hur man skapar tillit hos individer i ett samhälle, säger Grosse.