Visa endast rubriker

Han visar hamnens spännande historia

På bara tre decennier förvandlades Sölvesborgs oansenliga hamn till en modern anläggning med fartyg från världens alla hörn vid kajen.
Nu berättar en ny utställning om de dramatiska förändringarna på 60-, 70- och 80-talen.

Besökarna på Sölvesborgs bibliotek kan de kommande veckorna njuta av en rejäl dos lokal sjöfartshistoria och nostalgi. Foton, tidningsurklipp, konstverk och andra föremål berättar om tiden då hamnen växte till en betydande aktör i näringslivet och en levande del av stadsbilden. Skildringar av de stora skeendena varvas med små pärlor, som till exempel tidningsnotisen om besättningsmännen på HMS Älvsnabben. Inför sitt Sölvesborgsbesök 1974 annonserade de efter ”värdinnor” som kunde visa dem staden ”by night”.
Materialet kommer från den före detta hamnchefen Sven Holmers samlingar. Under sin tid vid rodret fick han uppleva en smått otrolig utveckling.
Stora delar av hamnen låg bokstavligen i aska när han tillträdde i april 1961. Bara några månader tidigare hade en brand ödelagt det stora lagerhuset. Lågorna hade dessutom slukat hamnkontoret och därför hade ledningen fått flytta till rivningsfastigheten Sjöslottet, som låg framför byggnaden som i dag är konsthall.
–Det var inte roligt att se. Jag blev lite rädd, säger Sven Holmer om sina första intryck.
Den gamla träkajen fanns kvar, men den var i bedrövligt skick och användes sparsamt.
–Man tog in lera till Iföverken och en del kol, koks och lite olja. Det var väldigt lite, säger Sven Holmer.
Kommunen hade emellertid nyligen beslutat sig för att ­ bygga en ny kaj och muddra så att större fartyg skulle kunna ta sig in. Dessutom skulle snart det första spadtaget tas för den stora siloanläggningen. Det bådade gott och därför lät Sven Holmer sig inte avskräckas utan tackade ja till chefsjobbet.
Det blev början på en fantastisk resa. Fler och fler rederier fick upp ögonen för hamnen och dess närhet till bruken i Nymölla och Olofström. Hamnledningen fick varje år satsa enorma summor på utbyggnad och växte ständigt med nya kajer, kranar och magasin, inte minst i den nya ytterhamnen. De gamla skutorna ersattes av internationella fartyg från världens alla hörn.
Till skillnad från i dag var hamnen inte inhägnad och sölvesborgarna kunde ofta se fartyg och sjömän från fjärran länder. Stora båtar och spektakulära transporter var ett utflyktsmål.
–Hamnen var öppen. Folk var intresserade och var ofta nere och tittade på båtarna, säger han.
De som vill återuppleva denna tid har en dryg månad på sig. Bibliotekets hamnutställning pågår till den 13 juni.