Visa endast rubriker

Härligaste surdegsbrödet finns i Olofström

Pär-Olov Joelson i Olofström har bakat till sig en vinst i tävlingen Sveriges Härligaste Surdegsbröd.
– Som svensk ska jag kanske säga att jag blev förvånad. Men ska sanningen fram så vet jag att det här är ett väldigt gott bröd, säger han.

För tillfället är surbrödsbakning något av en trend, särskilt bland män.
Men för Pär-Olov Joelson har brödbakning, och matlagning med för den delen, länge varit en passion. Det började redan när han var liten hemma i Karlskrona.
1984 flyttade han till Olofström för ett jobb på Volvo och där är han fortfarande kvar.
– Surdegsbakning är allvarliga saker, menar Pär-Olov Joelson. För mig är det tillfredsställande att baka. Det blir ett unikt bröd som inte kan köpas för pengar. Men ett är säkert, man får inte ha bråttom.
För drygt två år sedan hittade Pär-Olov Joelson ett recept som han började utveckla. Målet var ett bröd som påminde om systerns svärmors bröd i Karlskrona.
Det blev många provbakningar innan han var nöjd med resultatet. Nu bakar han knappt någonting annat. Till mångas glädje.