Visa endast rubriker

Grisen sprack på väg till slakteriet

När grisen kom fram till slakteriet upptäckte veterinären att den spruckit.

Förra veckan sände en grisfarmare i Sölvesborg i väg några av sina djur till slakt. För ett av svinen blev resan plågsam. Väl framme på slakteriet upptäckte länsveterinären att bukväggen spruckit.
– Det är ett gammalt navelbrock med områden av vävnadsdöd som troligen brustit mellan den gamla vävnaden och den friska huden, säger djurskyddshandläggare Jenny Lilja.
Efter anmälan från veterinären på slakteriet har Jenny Lilja besökt svinfarmen i Sölvesborg, en farm med plats för omkring 2 000 slaktsvin.
– Ägaren var på semester, men jag pratade med hans pappa. Det såg helt okej ut på farmen förutom att det var lite smutsigare i en av avdelningarna. Det kändes lite varmt där så jag bad dem se över temperaturen. Det skulle de göra. Är det varmt så smutsar grisarna ned sig mer.
Grisar smutsar ned sig och badar för att de inte kan svettas. Ett problem för den aktuelle svinägaren i Sölvesborg är att denna köper in slaktdjur. Då kan de ha defekter redan när han får dem.
– Egentligen borde grisarna vara friska när de köper dem, men det kan vara svårt att upptäcka, säger Jenny Lilja. Navelbrock är rätt så vanligt och ofta kan grisar leva ett helt liv med det.
Ägaren till svinfarmen har lovat att höra av sig till länsstyrelsen så fort han kan.