Visa endast rubriker

Gränser ska suddas ut i Blekinge

Blekinges svensk-danska kulturarv ska lyftas fram över alla kommungränser. Till våren sjösätter länsstyrelsen ett nytt utvecklingsprojekt för länet. Riktlinjerna drogs upp i går på Naturum.

I Blekinge finns städer från både dansk medeltid och svensk stormaktstid. Det finns runt 6000 fornlämningar och ett världsarv.
I Ronneby ligger kulturreservatet Brunnsparken. Länsstyrelsen har även ansvar för ett flertal byggnadsminnen, naturskyddsområden och områden av riksintresse.
–Mitt arbete är att säga stopp. Nu ska vi försöka kombinera kulturarv med entreprenörskap och göra något bra av det, säger Leifh Stenholm, länsantikvarie i Blekinge.
I går hölls två tema-halvdagar på Blekinge Naturum i Brunnsparken. En tredje hålls i dag, onsdag. Totalt samlas ett 60-tal deltagare bland annat från turistföretag, kommuner och regionen.
–Jag ser det som ett lopp på fyra gånger 100 meter. Länsstyrelsen står för den första sträckan, säger Leifh Stenholm.
De närmaste åren ska nya idéer utvecklas för Blekinges olika sevärdheter. Hur de kan användas för att locka fler besökare till länet och hur de ska marknadsföras. Glasriket i Småland är ett exempel på samarbete över kommungränser.
–Vi började med att utgå från de fem kommunerna, men fick rådet att stoppa allt i samma säck. Det är ett län och ett projekt, säger Leifh Stenholm.
Den sista sträckan är det tänkt att entreprenörerna ska ta hand om.
–De som går i mål är de som får ta emot pris. Det ska inte vi som tar den första sträckan göra, säger Leifh Stenholm.
På Naturum i går presenterades fem temaområdena som ska användas i Blekinge. De är:
•Arkitektur
•Försvar
•Dansk
•Industri
•Natur och kraft
Projektet ska löpa på tre år med start under 2009. En ansökan om EU-bidrag för projektet ska lämnas in i början av nästa år.