Visa endast rubriker

God mat och dryck gör gott på äldreboendet

Med snapsmiddagar och sängfösardrinkar har personalen lyckats minska de boendes nattmedicin med 75 procent på Garvaregården i Kyrkhult.
Bara en av de tidigare fyra boende har nu sömnmediciner.

– Jag vet ingenting som jag skulle vilja ha annorlunda, säger Karl Bergman, 91, och tänker efter ett slag.
– Nehej du, det är fint här, säger han igen och tar en tugga av dagens hemlagade festmåltid.
Stämningen är munter och de boende skämtar med varandra och med personalen som serverar fläskytterfilé med potatis och en mängd olika grönsaker.
Dagen till ära spetsas det hela med lite snaps eller ägglikör för den som vill.
En gång i veckan serverar personalen en extra festlig måltid.
Då åker den vita duken, finporslinet, vinglasen, nubben och de vikta servetterna fram. Tanken är att göra något som bryter av vardagen och som de äldre på demensboendet kan se fram emot.
Finmiddagen är bara en extrainsats bland flera. Utevistelse och delaktighet i de dagliga göromålen är andra steg som prioriteras.
All mat lagas på boendet för att de äldre ska få en så naturlig och igenkännande hemmamiljö som möjligt.
– Egentligen tror jag att det handlar om att personalen här är väldigt flexibel, säger Carina Cederström, sjuksköterska på Garvaregården.