Visa endast rubriker

Gifter i dricksvattnet

Sölvesborgs dricksvatten är förorenat av kemikalier från förbjudna bekämpningsmedel.
Livsmedelsverket manar allmänheten till lugn men kräver samtidigt att kommunen löser problemet, och det lär bli dyrt.

Det är gamla synder som nu gör sig påminda i Sölvesborgs tätorts vattenkranar.
Förr var växtbekämpningsmedel som Totex vanliga både i villaträdgårdar och vid stora markarbeten.
Gifterna förbjöds visserligen i Sverige redan 1990, men under åren som gått har de gamla kemikalierna letat sig ner genom marken och slutligen nått dricksvattentäkter under staden.
Det rör sig om oerhört små mängder och enligt Livsmedelsverket ”torde” det inte medföra några hälsorisker att dricka det förorenade vattnet. Visserligen är forskningsunderlaget klent men enligt beräkningar som finns skulle man kunna dricka 600 liter Sölvesborgsvatten varje dag, under hela sin livstid, utan få i sig farliga mängder av kemikalierna.
Samtidigt är reglerna för dricksvatten formulerade efter en försiktighetsprincip. Även ringa föroreningar ska utredas och åtgärdas.
– Det är helt ofarliga mängder, men de får inte finnas i dricksvattnet, säger Tord Bergqvist som är VA-chef på det kommunala bolaget Sölvesborgs Energi och Vatten (Sevab).
Kommunen har kortsiktigt löst problemet genom att spä ut det förorenade vattnet med vatten från andra täkter, vilket i princip gjort halterna obefintliga.
På längre sikt är det emellertid nödvändigt att gå andra vägar, eftersom vattnet annars inte räcker under torra somrar.
Enligt kommunens tekniske chef, Karl Sjölin, finns olika alternativ och vid årsskiftet ska han och de andra ansvariga ha bestämt vilket de ska satsa på.
En lösning är att helt enkelt flytta vattentäkterna, en annan att köpa vatten från annat håll. Det mesta talar dock för att kommunen investerar i ett nytt avancerat reningssystem med filter av aktivt kol, vilket enligt Tord Bergqvist skulle kosta mellan två och tre miljoner kronor.