Visa endast rubriker

Gajos snickrar ihop ett nytt Ikeavaruhus

Han har gått från ett svenskt storföretag till ett annat.

Robert Gajos har lagt Volvokepsen på hyllan och svidat om till Ikeagubbe.

– ?Jag blev intervjuad både av tullverket och av Ikea, men Ikea var snabbast så jag gick vidare med dem utan att vänta på ett besked från tullen, säger Robert Gajos och berättar att han aldrig varit orolig för att tvingas gå arbetslös.

Det var inte en fråga om att få jobb, utan när och vilket.

Med ett lastbilskörkort, en vilja och entusiasm, en handfull utbildningar och en god erfarenhet i bagaget kände sig Robert Gajos ganska lugn.

När han snubblade över annonsen om framtida chefer för det nya Ikea i Svågertorp, och såg att annonsen även var publicerad på polska skickade han i väg en ansökan.

Den ledde till jobb och sedan juni har han arbetat intensivt för att etablera och få klart vatuhuset.

Ansvarar för den dagliga driften

Den 21 oktober slås portarna upp. Då ska han och cirka 15 anställda se till att allt löper så smidigt som möjligt på en av Ikeas avdelningar.

– ?Vi ska bli den bästa avdelningen på hela Ikea, säger Robert och berättar om introduktionen och den internutbildning som han påbörjat.

– Det är så omfattande och så stort att man inte kan fatta det om man inte är där. Jag kommer att gå en aspirantutbildning för framtida chefer. Syftet är att stärka framtida ledarskap där ledaren kan bidra och själv utvecklas för att stärka och utveckla varumärkets mål. Men jag kommer att jobba som vem som helst. Min uppgift är att ta ansvar för den dagliga driften, att ansvara för schemaläggning och fördela arbetet på avdelningen. En gång i veckan kommer jag att gå på utbildningen som är en form av chefsutbildning. Min befattning är säljare. Under max ett år ska jag ha ett utökat ansvar som chefspotential och ska genom träning och utbildning så småningom jobba som en självständigt chef. Men jag har inga befogenheter som chef när jag börjar jobba, säger Gajos och berättar att han känner sig välkommen på den nya arbetsplatsen.

– Alla är hjälpsamma och glada. Det är en mentalitet som andas: ”Vi fixar det” Där finns en vi-känsla och allt är prestigelöst. Jag har redan blivit lite yrkesskadad. Vi släppte den nya Ikeakatalogen i Malmö och då var det nästan som att träffa väljarna på gatan, bortsett från att alla älskade en. Det var helt fantastiskt. Folk kom fram och kramade en och tog bilder, säger Gajos, som också är fritidspolitiker och gruppledare för det moderata samlingspartiet i Olofström.

Väntad uppsägning

Han är tacksam för de år han fått på Volvo och menar att de gett honom en god merit inför hans nya jobb.

– ?Jag trivdes på Volvo. Jag har fått göra så många olika saker där. Jag har varit på sammansättningen, på truck och på travers, i presshallen och gått bredvid chefen i samband med en ledarskapsutbildning. Men i slutet av min anställning började jag känna mig lite understimulerad, säger han och berättar att i samma veva började uppsägningarna rulla in över Volvo.

Uppsägningen för hans del var väntad, men den orsakade ändå ett magknip när den väl damp ner i ett kuvert som ett tryckt faktum.

– Du tror att du är förberedd, men man reagerar först när man får beskedet framför sig. Det kändes i magen och jag var tvungen att lämna det möte jag var på. En uppsägning från en tillsvidaretjänst är inget som är vanligt. Volvo var likhetstecken med trygghet, säger han och berättar om de tankar som följde när de fem månaderna av uppsägningslön var över och framtiden var oviss.

Mindre betalt som politiker än a-kassan

– Jag tänkte först ägna mig helhjärtat åt politiken. Men det går inte att försörja sig på det i den här kommunen. Då jag främst ser mig som en familjefar och vill dela ansvaret om att försörja familjen med min fru så jag fick leta efter något annat. Men man ska veta att i vilken annan kommun som helst i Blekinge hade det gått att jobba politiskt, men inte i Olofström. Ersättningarna är för låga här. Jag hade fått ut mindre än om jag gått på a-kassan, säger Gajos och betonar att politik är ett arbete och inte en lekstuga.

– Jag ställs till svars inför mina väljare på samma sätt som Margaretha Olsson, kommunalråd (S), ställs till svars inför sina. Men jag får bara ett femprocentigt arvode. I de andra kommunerna får de mer, säger han. Därmed fick politiken hamna på hyllan.

I alla fall delvis.

Gruppledarskapet i partiet har han kvar, men för att kunna ta ett nytt heltidsjobb kunde han inte behålla de politiska uppdragen i kommunen.