Visa endast rubriker

En röst från att vinna kampen

Högstadiet i Bräkne-Hoby ska läggas ned. Det beslutade kommunstyrelsen i går. Kommunalrådet JanAnders Palmqvists utslagsröst avgjorde.
Men i fullmäktige väntar en rysare.

Beslutet i kommunstyrelsen visar att det alternativa skolförslag, som en grupp föräldrar tagit fram, inte vann gehör hos tillräckligt många av politikerna.
– Det ser ut som om hoppet nu är ute för dem som hade velat ha 7 till 9 kvar i Hoby, säger ks-ledamoten Kenneth Michaelsson (c) som själv är en av dessa.
Förslaget att stänga högstadiet stöddes av socialdemokraterna, vänsterpartiet och folkpartiet. Övriga partier ville bevara Hobyskolan som den är, utom kristdemokraterna vars ledamot Ulla Svensson avstod från att rösta. Efter omröstningen fanns det sju röster för att lägga ned högstadiet och sju för att bevara det, men eftersom JanAnders Palmqvist lade sin utslagsröst på en nedläggning vann den sidan.
– Jag tycker att beslutet är mycket beklagligt och framför allt för tidigt taget.
–?Högstadiet har funnits så kort tid att det ännu inte går att avgöra om det är bra eller dåligt, säger Kenneth Michaelsson.
Föräldern Alexander von Buxhoeveden var med och utarbetade det alternativa förslag som bland annat innebar att 7 till 9-skolan i Hoby skulle bestå, men med färre antal lärare. För- och grundskolenämndens ordförande Nils Ingmar Thorell (fp) tog intryck av förslaget och ett tag såg det ut som om föräldrarna hade räddat skolan.
– Det är klart att vi är besvikna nu. I kväll (läs i?går) ska vi träffas för att diskutera om det finns något mer vi kan göra, kanske börja bearbeta de socialdemokrater som är tveksamma, säger Alexander von Buxhoeveden.
Nils Ingmar Thorell hade gärna sett att föräldraförslaget gått att genomföra, men eftersom det, enligt kommunens uträkningar, är dryga två miljoner kronor dyrare än nedläggningsförslaget tycker han inte att det är försvarbart.
– Två miljoner är två miljoner. För att hämta in dem hade man fått gå ned till ett ännu mindre antal lärare och det kan vi inte ta på vårt ansvar, säger Nils Ingmar Thorell.
Den avgörande omröstningen i fullmäktige hålls den 27 november. Där kan vad som helst hända.
Om alla ledamöter från s, v och fp röstar för en nedläggning går den igenom med minsta möjliga marginal: 25 röster mot 24.
Om de tveksamma socialdemokraterna Christer Hallberg och Monika Lindkvist, båda bosatta i Hoby, håller sina löften att inte stödja högstadienedläggningen så faller däremot förslaget.
– Jag har varit politiskt aktiv sedan 1979 och aldrig någonsin upplevt ett ärende som tagit så lång tid, gått så mycket fram och tillbaka och haft en så osäker utgång, säger Nils Ingmar Thorell.
– Om förslaget faller har vi inget annat val än att behålla tre 7 till 9-skolor, men då måste vi ha något slags kontrollfunktion så att kvallitén blir likvärdig på alla tre ställena.