Visa endast rubriker

Dyra jordgubbar men godare smak

Midsommarskörden är mindre än vanligt. Jordgubbarna har mognat långsamt på grund av den kalla våren. Bären är dyrare men den långsamma mognaden innebär också att de smakar desto bättre.

På grund av den kalla våren har jordgubbsodlarna utanför Olofström hälften av den skörd som de vid midsommar brukar ha. Detta innebär att en stor del av marknaden lämnas över åt konkurrenter.
– Hälften av bären som säljs i dag är belgiska och tyska vilket är negativt för oss, säger Bengt Sibbesson jordgubbsodlare i Näsum.
Däremot behöver inte de svenska odlarna vara överdrivit oroliga över konkurrensen. Enligt Bengt är det många som föredrar svenska jordgubbar. Och trots det höga priset i år kan konsumenten glädjas åt att det i alla fall smakar bra.
– I år har bären hängt länge på busken och mognat in i det sista vilket ger en bättre arom, säger Bengt.

Hur vet man att det är svenska jordgubbar som man köper?


– Det går att känna igen just på smaken, de svenska är lite sötare. Det ska också vara märkt på lådorna varifrån bären kommer, vem som har odlat dem och på vilken mark, säger Bengt.

När blir jordgubbarna så billiga att man kan koka sylt på dem?

– Efter midsommar ökar tillgången på jordgubbar, så en bit in i juli månad kommer det att bli billigare, säger Bengt.