Visa endast rubriker

Diskussion kring överskott

Kommunens överskott från 2009 får varken användas i budgeten för i år eller kommande år. Men det kan bli ändring på det.

I dag är det balanskravet som gäller för kommunerna. Budgeten ska vara i balans och kommunen får inte gå med underskott. Skulle den ändå göra det får de styrande tre år på sig att se till att underskottet täcks. För Olofströms del används nu överskottet på 24,7 miljoner från 2009 till underskottet på 5,9 miljoner för året innan.
Det finns funderingar på att ändra systemet för att göra det mer flexibelt i konjunkturssvängningarna. Regeringen har aviserat en utredning, men den har inte påbörjats ännu.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, tolkar ändå reglerna som att kommunerna redan i dag skulle kunna budgetera ett underskott och täcka med tidigare överskott. Om de styrande har visat att de kan sköta kommunens ekonomi på ett ansvarsfullt sätt, genom ett bra resultat i flera år, borde det gå att bryta mot balanskravet.
I lagen anges "synnerliga skäl" för att kommunerna ska få lova att bryta mot balanskravet. Bland exemplen som anges är naturkatastrofer.
– Vi menar att en stark finansiell vändning också skulle kunna vara synnerliga skäl. Det är SKL:s tolkning. Men det är inte självklart att revisorerna skulle godkänna det, säger Stefan Ackerby, biträdande chefsekonom på SKL.