Visa endast rubriker

Dinosaurieutgrävningen dråsade ihop av regn

Dinosaurieutgrävningen på Åsen utanför Näsum som BLT skrivit om har fått ett abrupt slut. De senaste dagarnas regn har medfört att utgrävningen rasade igen.
– Jag försökte rädda det som fanns kvar, säger paleontologen Elisabeth Einarsson.

När Elisabeth Einarsson kom till jobbet förra måndagen hade utgrävningen rasat igen. De 80 miljoner år gamla sediment som Elisabeth grävt i under de senaste fem veckorna hade begravts under ett täcke av morän. Traktorgrävare fanns till förfogande vid Åsens återvinningscentral men förarna vågade inte köra nära skärningen med rädsla för att maskinerna skulle sjunka ner.
– Som det ser ut nu är utgrävningen avslutad eftersom det inte går att gräva mer, säger Elisabeth som är paleontolog och doktorand vid Lunds universitet.

Hur känns det?

– Konstigt när det blir ett sådant här plötsligt slut. Men jag hade lite på känn att det skulle bli så här, eftersom det har runnit vatten hela tiden i skärningen men tack vare att det har varit en så torr sommar så har allt torkat och varit på plats. Nu när det kom så mycket regn, brast moränen. Det är lite tråkigt, säger hon.

Hur vill du summera denna utgrävningsomgång i Näsum?

– Det känns väldigt, väldigt bra ändå med tanke på att vi troligtvis hittat ett dinosaurieben och ett flygödleben. De två grejerna är jättebra. Sedan har vi kunnat jämföra de olika djurarterna i de olika lagren och se hur djuren och havet förändrats över tid. Men vi hade behövt lite mer tid, och lite mer material för att göra de statistiska undersökningar som jag vill göra. Ska försöka söka mer pengar, så att vi kanske kan gräva mer i Åsen i framtiden, säger hon.

Vad händer härnäst?

– Vi ger inte upp vår fossiljakt utan redan i morgon ska vi sikta lite i Ullstorp som ligger mellan Kristianstad och Hässleholm. Där finns samma lager som på Åsen, men dock bara ett utav lagren, säger Elisabeth.