Visa endast rubriker

Dinosaurieben hittat i Näsum

I tisdags gjordes ett fynd vid utgrävningsplatsen på Åsen som troligtvis är ett fingerben från en horndinosaurie. Upptäckten styrker teorin om att området kring Näsum var bebodd av växtätande dinosaurier för åttio miljoner år sedan.

I måndags startade en utgrävning på Åsen nära återvinningscentralen utanför Näsum. Projektet går ut på att leta efter utdöda växter och djur. Redan under tisdagen gjordes flera fynd, varav ett av dem utmärkte sig särskilt.
– Min kollega och handledare Filip Lindgren grävde fram ett ben som troligtvis är från en dinosaurie, säger Elisabeth Einarsson paleontolog och doktorand vid Lunds universitet.
Vid förra utgrävningen år 2001 hittades tänder från en horndinosaurie. Tisdagens fynd som även det kan vara från en horndinosaurie, innebär att det förmodligen levde växtätande dinosaurier i området för åttio miljoner år sedan.
– Vi ska nu jämföra benet med andra fynd som gjorts i andra delar av världen, säger Elisabeth.
Under tisdagen gjordes även en hel del andra upptäckter. De grävde fram fynd av flygödlor och marina reptiler som mosasaurier, svanödlor och sköldpaddor. Fynden är små till storleken men ändå väldigt värdefulla, eftersom de ger en bild av hur landskapet såg ut för länge sedan.
– För åttio miljoner år sedan låg det ett grundhav här, ungefär femtio meter djupt och det var medelhavsklimat. Så det såg helt annorlunda ut här på den tiden, säger Elisabeth.