Visa endast rubriker

Deras enorma slit med företagen prisas i dag

Mira och Sejad Katadzic sopade den dragiga lagerhallen. Det var natt, kallt och mycket dammigt.
Då bestämde de sig för att starta eget. I dag, femton år senare, får ägarna av hotellet David's Hill pris.

Vissa moment i sitt liv vill Mira Katadzic helst glömma. Kriget i Bosnien där hennes mans liv stod på spel. Och smaken av dammet den här natten i träföretaget i Ronneby som hon än i dag känner i munnen.
Paret hade lärt sig svenska och kände nu för att bidra med sina kunskaper i arbetslivet. Men i stället för att praktisera på kontoret som lovad blev det nattskift i produktionen.
Den blåsiga decembernatten i det svarta dammet fick de nog. De gick direkt från jobbet till arbetsförmedlingen.
– Om vi måste jobba så hårt under sådana förhållanden, då ska vi göra någonting som passar oss bättre och där vi själva får bestämma, säger Sejad Katadzic.
De öppnade konditori. Mira Katadzic lärde sig att baka svenskt bakverk och än i dag kommer förre detta kunder ihåg hennes Mariebullar, semlor och smörgåstårtor. Men det var långa arbetspass och lite pengar. Därför öppnade de restaurangen David's Hill i stället. Trots att det var ett populärt ställe blev inte heller det lönsamt. När de byggde om restaurangen till hotell fördubblades omsättningen och paret fick för första gången fritid och semester.