Visa endast rubriker

De dukade finast till de äldre

Blommor, fina höstlöv och ljus i en vacker kandelaber.
Det gjorde arbetslaget på Garvaregården i Kyrkhult till vinnare.

De äldre äter mer om omgivningen är trivsam. För att uppmuntra det utlyste kommunens kostenhet i höstas en tävling om finaste och mysigaste dukningen. De fjorton olika grupper som deltog fick skicka in två foton var. Det tog lite tid innan alla foton var inne och juryn kunde samlas, men bättre sent än aldrig.
I går var det dags för socialchef Thomas Svensson, Lotta Hellström från äldreomsorgen, socialnämndens Emanuel Norén och kocken Andreas Silvare att bege sig till Kyrkhult. Där klev de in till ett mycket överraskat arbetslag på Garvaregårdens gruppboende för funktionshindrade.
Senare på dagen väntade personalmöte och därför var turligt nog de flesta på plats. Efter att ha fått ta emot diplom, inramad motivering och choklad kom den stora överraskningen.
–Jag kommer att laga en trerätters festmåltid till de boende och personalen, berättar kocken Andreas Silvare, som numera arbetar som produktionsledare på centralköket.
–Åh, vad roligt, utbrast personalen unisont.
–Det blir medelhavsinspirerat med svenska inslag, avslöjade Andreas Silvare.
Juryns motivering löd så här: ”En enkel men elegant utsmyckning av matbordet har gjorts med finaste porslinet. En vacker kandelaber höjer stämningen. Matgästerna är finklädda och ser ut att njuta av måltiden.”

–Vi vill att de boende ska känna sig lite fina och speciella, säger Camilla Svensson och kollegan Ulla Saar håller med.
Förhoppningen är att tävlingen Måltidens dag ska hållas varje år.

Fotnot: Juryn bestod av socialchef Thomas Svensson, dietkokerska Solveig Svensson och socialnämndens presidium: Miroslav Milurovic, Karmen Björkman och Emanuel Norén.