Visa endast rubriker

Brandmän rycker ut på hjärtlarm

Varje år drabbas cirka 50 personer i Blekinge av hjärtstopp. Ju snabbare insats, desto större chans att överleva.
Nu ska också länets brandmän rycka ut på hjärtlarm. Varje brandstation har en defibrillator som kan sätta i gång hjärtat.

Blekinge är sent ute med att utrusta räddningstjänsten med defibrillatorer, maskiner som med elektriska impulser kan få i gång ett hjärta som stannat.
– Det har man i Stockholm, i hela Skåne, i västra Götaland och på andra håll. Det finns statistik som visar att detta hjälper så att fler överlever, säger Ulf-Peter Lundberg, chef för akutkliniken.
Bakgrunden är att brandkåren oftast kan vara på plats snabbare än ambulanserna.
BLT redovisade i går siffror för hur lång tid det tar för ambulansen att komma fram i Blekinge. Från 8,5 minuter i Olofström till 13 minuter i Karlskrona. Siffror som förvånar akutchefen:
– Jag har inte lyckats hitta den där rapporten. Men jag är lite förvånad för inte ens vi själva kan plocka fram sådan statistik. Det låter som långa tider i mina öron.
Efter ett års förhandlingar har landstinget och länets kommuner lyckats komma överens. Landstinget står för inköp av 20 hjärtstartare och instruktörer som utbildar räddningstjänstens personal. Räddningstjänsterna tar på sig att åka på de larm som SOS Alarm bedömer att de ska.
– Alla är positivt inställda till den nya arbetsuppgiften, säger Lars Pålsson från Räddningstjänsten östra Blekinge.
De har kostat runt en halv miljon kronor att utbilda länets samtliga hel- och deltidsbrandmän. Till det kommer inköp av maskinerna, cirka 24 000 kronor per hjärtstartare.
Ulf-Peter Lundberg medger att det funnits ett visst motstånd från hans organisation inför att låta brandmännen åka på hjärtstoppslarm. Nu är dock alla överens om att det viktigaste trots allt är att rädda liv.
I praktiken betyder detta att varje brandstation fått en, eller som i Karlshamns fall två, hjärtstartare.
När larmet kommer om ett hjärtstopp ger sig tre brandmän av. Ambulansen larmas samtidigt och brandmännen ska alltså inte ersätta ambulanspersonalen.
Men de gör den första viktiga insatsen som kan betyda att patienten överlever.