Visa endast rubriker

Blekinges ålfiske tidsbegränsas

Fiskeriverket föreslår att ålfisket ska halveras till år 2013.
I Blekinge vill ålfiskarna lösa detta genom ett fritt men tidsbegränsat fiske från 1 juli till 15 november.

Inom EU bedrivs det nu en kamp för att rädda den utrotningshotade ålen och alla medlemsländer måste, efter ett EU-beslut, ha en förvaltningsplan för ål.
Fiskeriverkets förslag till en sådan plan sänds nu på remiss för att sedan lämnas till regeringen.
Verket vill, skriver Tidningarnas Telegrambyrå (TT), att ålfisket halveras inom loppet av fem år, med start 2009. Utgångspunkt är de cirka 680 ton ål som fiskades förra året, nästan bara av yrkesfiskare.
Enligt förslaget bör ålfisket begränsas på olika sätt i olika vatten.
– Vi har gått med på det här under protest, säger ålfiskaren Anders Stålberg som sitter med i yrkesfiskarnas ålkommitté.
– Vi anser nämligen att staten bör ta ett större ansvar och se till att frilägga ålens vandringsvägar förbi de många kraftverksturbiner som byggts på senare år.
Förslaget från Blekinge innebär ett fritt ålfiske i länet under tiden 1 juli till 15 november.
– Vi har vägt olika förslag mot varandra och detta gör, som vi ser det, minst ont, säger Stålberg.
Blir förslaget verklighet innebär det en stor förändring för Blekinges ålfiskare eftersom fisket än så länge är helt fritt och kan bedrivas 365 dagar om året.
Årets fiske blev normalt, berättar ålfiskaren Olle Robertsson i Hörvik. Detta efter en smått sensationell inledning.
– Den var chockartad. Men sedan lugnade det snabbt ner sig.
– Men utmed Skånekusten gick det sämre. Där tog man i år bara upp hälften så mycket som året innan.
Olle Robertsson välkomnar att olika län och kuststräckor tar till olika metoder för att halvera ålfisket fram till år 2013.
I Fiskeriverkets plan ingår också flera åtgärder för att ålen ska kunna vandra helskinnad förbi vattenkraftverkens turbiner. Kraftbolagen ska ha ställt sig bakom förslaget, som ska genomföras utan att man väntar på nya formella miljöprövningar.
Utan snabba åtgärder kan antalet lekande ålar snart vara så litet att det inte blir någon fortplantning, vilket innebär att arten på sikt försvinner. Enligt Fiskeriverket vandrade bara 100 ålar upp i Göta älv i år. På 1950-talet kunde de räknas i miljoner.