Visa endast rubriker

Blåtungans nota hundratals miljoner

Två månader har gått sedan djursjukdomen blåtunga upptäcktes i Sverige.
Nu har den spritts och notan beräknas till upp emot 130 miljoner kronor – i fas ett.
Om sjukdomen alls går att utrota kan det ta två–tre år.

– Målet är ju att utrota den i Sverige, men vi gör det inte i höst eller nästa höst men kanske hösten därpå, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket.
Den 6 september konstaterades för första gången den smittsamma djursjukdomen blåtunga i Sverige, hos nötkreatur i Halland. Virussjukdomen sprids via knott, är ofarlig för människor men vållar djuren svårt lidande.
Nu har två månader gått och sjukdomen har hittats hos djur i ytterligare tre län, Jönköpings, Kronobergs och i Skåne. Hittills har smitta konstaterats hos 66 djur i 26 besättningar, varav tre är fårgårdar.
Så kallade spärrområden har inrättats inom en radie av 20 kilometer från smittade gårdar för att hindra spridning. Vidare sätts restriktionsområden på en radie av 150 kilometer från gårdarna.
– Man får inte flytta ut djur från restriktionsområden ut i resten av Sverige, säger Larsson.
I dag skär restriktionsområden också över hela eller delar av länen Västra Götaland, Kalmar, Blekinge och Östergötland.
Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt – med hjälp av privata veterinärer samt av frivilliga från Hemvärnet och organisationen Blå stjärnan – satte in en massiv motoffensiv med vaccinationer mot blåtunga.
Nu är målet att vaccinera 760 000 djur i Sverige. Men det är inte gratis. Statens kostnad för perioden mellan september i år till och med mars nästa år beräknas bli 120–130 miljoner kronor, varav 12–13 procent ska betalas med EU-medel.
– Men vi räknar med att tvingas vaccinera under senare delen av nästa år också, säger Larsson.
Hur mycket resterande notan kan landa på är i dag omöjligt att säga. Flera EU-länder har utbrott av blåtunga, och EU-kommissionen satsar totalt 300 miljoner euro (drygt tre miljarder kronor) mot sjukdomen i år och nästa år.
Svenska veterinärer har också kritiserat vaccinationerna som overksamma, onödiga och stressande för djuren.
Men Leif Denneberg, Jordbruksverkets chefsveterinär, försvarar åtgärderna. Verket vill uppnå en 80-procentig vaccinationsgrad, och det är viktigt att djuren bygger upp immuniteten, säger Denneberg.
– Vi är i en utrotningsfas. Vårt mål är att utrota blåtunga i Sverige – men det tar ett par tre år.