Visa endast rubriker

Arkeologerna gräver inför E22

Fjolårets inledande undersökning tydde på att det fanns ett okänt bronsåldersgravfält där nya E22 ska byggas.
Det är nu bekräftat, med besked.

I höst täcks det uråldriga kulturlandskapet på Vesanslättens östra delar av nya Europaväg 22. De fornlämningar som inte kommer upp i ljuset innan dess går förlorade för alltid. Därför arbetar för närvarande ett tiotal arkeologer intensivt i det 15 kilometer långa markområde där motorvägen ska dras fram.
Efter bara några dagars grävande har redan fem gravar påträffats. I direkt anslutning till dessa fanns även delar av hyddor, keramik- och stenredskap.
Förra året konstaterade arkeologerna att det, som väntat, fanns spår efter tidigare generationer under markytan. Nu gäller det att värdera de 20 mest lovande fyndplatserna, så att länsstyrelsen sedan kan bedöma vilka som bör grävas ut fullständigt.
– Det är fantastiskt. Här finns oerhört mycket lämningar. Det är verkligen en häftig yta, säger arkeologen Veronica Palm.
Samtidigt betonar hon att det är fel att stirra sig blind på sensationella föremål och att drömma om skattgömmor. Som arkeolog vill hon få inblickar i våra förfäders liv, och de enskilda tingen är bara bitar i det stora kunskapspusslet. Intressanta blir de först och främst om de har något att berätta, till exempel om hantverk, jordbruk, jakt eller handel.
Det som gör E22-utgrävningen unik är att den omfattar ett stort, sammanhängande stråk, som inte bara skär genom landskapet utan på sätt och vis också genom historien. När arkeologerna så småningom är färdiga kommer de att ha förvärvat kunskap som väntas bli till stor nytta i såväl forskning som skolundervisning.