Visa endast rubriker

Anställda blir slagna på jobbet

Hemtjänstpersonalen utsätts för psykisk och fysisk terror. De blir till och med slagna i arbetet.
Nu kräver Arbetsmiljöverket att de anställda bara får besöka en utpekad bostad två gånger i veckan.
– Kraven är inte möjliga att uppfylla, säger omsorgschefen Stefan Filipsson.

Han betonar att detta är ett mycket komplicerat ärende. Det har pågått länge men det har blivit värre och värre.
Redan förra våren kopplades Arbetsmiljöverket in och då gjordes det upp en handlingsplan. Men utfallet av den kritiseras av Kommunals ordförande i Sölvesborg, Nils-Wåge Svensson.
– Arbetsgivaren har inte tagit problemen på allvar. De har låtit det här gå alldeles för långt, säger han.
Enligt Svensson är personalen som tvingas besöka och jobba i den utpekade bostaden på väg att bryta ihop. De trakasseras dag efter dag och de blir till och med slagna av vårdtagaren.
– Hemtjänstpersonalen blir kallad både det ena och det andra. Du hade inte trott mig om jag berättat vad den här personen kan vräka ur sig.
Eftersom det är ett tungt vårdärende med många insatser under en vecka så är det många anställda och många av Kommunals medlemmar som är berörda.
– Det här är en tragedi för många. Den psykiska terrorn är fruktansvärd, betonar N-W Svensson.
Nu vill Arbetsmiljöverket att omsorgsförvaltningen tar i på skarpen. Bland annat ska de se till att ingen anställd ska behöva arbeta mer än högst två arbetspass i veckan i det enskilda hemmet.
Och varje arbetspass får vara högt 45 minuter.
Dessutom ska arbetsgivaren se till att personalen efter varje arbetspass ges möjlighet och tid att bearbeta händelser som varit psykiskt påfrestande.
Och inför varje arbetspass ska arbetsgivaren se till att de olägenheter som kan finnas i bostaden är borttagna så att personalen kan utföra sitt uppdrag utan att löpa risk för ohälsa eller olycksfall.
Enligt omsorgschefen Stefan Filipsson är detta mycket hårda krav och han har inte har varit med om något liknande under sina många år på tjänsten.
– Min och omsorgsnämndens uppfattning är att dessa krav inte är möjliga att uppfylla.
– Vi kan inte sätta en så stor personalstyrka på ett enda ärende.
Filipsson medger att personalen utsätts för sanitära, verbala och fysiska problem när de utför sitt arbete hos personen som betraktas som fullt frisk. Men han är självkritisk och säger att de kanske skulle ha agerat annorlunda under tiden fram till nu.
– Men det är ett mycket komplicerat fall där lagarna om den enskildes rätt till omsorg kontra personalens bästa krockar, säger han.