Visa endast rubriker

2,2 miljoner satsas för att rädda bilindustrin

Tillsammans med berörda grannkommuner och regioner satsar Region Blekinge och länsstyrelsen i ett första skede sammanlagt 2,2 miljoner kronor för att stärka fordonsindustrin i Blekinge.
Region Blekinge bidrar med största summan, 800 000 kronor, som tas ur anslaget för regionalpolitiska åtgärder.

Omställningen inom fordonsindustrin är så omfattande att den kommer att få följder för utvecklingen i Blekinge och grannlänen Skåne och Kronoberg, men främst påverkas Olofström och västra Blekinge, menar regionstyrelsen som i går godkände den nya satsningen.
Det är ett sätt att påbörja finansieringen av arbetet som startade när kommunalrådet Margaretha Olsson drog i gång gruppen som i tisdags hade sitt första möte i Olofström.
Arbetet kring regionens kraftsamling ska utföras av en styrgrupp bestående av Margaretha Olsson, och de av regeringen utsedda samordnarna, landshövding Gunvor Engström och regionrådet Mats Johansson.
Till styrgruppens förfogande finns en arbetsgrupp med näringslivscheferna i Blekinge och näringslivschefer i Tingsryd, Osby, Östra Göinge och Bromölla kommuner samt representanter från Region Blekinge och länsstyrelsen.
Projektsekretariatet består av näringslivschefen i Olofströms kommun med stöd av regiondirektör och länsråd. Till sekretariatet kopplas också en informationsgrupp med kommunikatör från Olofströms kommun samt informationschefer på Region Blekinge och länsstyrelsen. Tills en projektledare utsetts är näringslivschefen i Olofström sammankallande.
Målet är att genom samordnade insatser skapa förutsättningar för nya tillväxtområden i de berörda områdena. Det kan ske genom utveckling av redan etablerade verksamheter och genom nyetablering av verksamheter som ansluter eller utvecklar de som redan finns. Insatserna ska också gälla utveckling av andra områden som det finns förutsättningar att utveckla.
Olofströms kommuns bidrag till satsningen är sammanlagt 400 000 kronor.
–Jag tror att det är viktigt att vi ser detta arbete i ett brett perspektiv, eftersom det som hänt inom fordonsindustrin berör så många, säger Kjell-Åke Karlsson, tillförordnat kommunalråd i Olofström, åtminstone till 1 juni nästa år.
–Det finns ingenting som exempelvis säger att olofströmare inte kan börja pendla till Lönsboda om det visar sig att en ny etablering eller verksamhet utvecklas eller startar där, säger han.
Metoden för kraftsamlingen ska vara att på lokal och regional nivå arbeta gränsöverskridande med berörda grannkommuner och regioner.
Fokus är målen om en uthållig process, dels för att minimera effekterna av omställningen i direkt berörda företag men också för att stimulera övrig näring och tillkomst av nya företag.
I processen skapas en eller flera så kallade triple helix med uppgift att stimulera och utveckla tillväxten. Triple helix handlar om ett gemensamt arbete där samhället och politiken samverkar med forskningen och företagandet.