Visa endast rubriker

200 000 kronor för att spola

På natten är det pottan som gäller. Det är för jobbigt att springa ut till mulltoan i gästhuset.
Efter 23 år som fastboende på Västra Bokö längtar Christina och Björn Andersson efter ett riktigt avlopp.
Men länsstyrelsen säger nej till ett minireningsverk på tomten.

Miljön i skärgården är känslig och myndigheterna är restriktiva med tillstånd för enskilda avloppsanläggningar.
– Det har vi all förståelse för. Men samtidigt är det konstigt att myndigheterna ser genom fingrarna med att vi på öarna har avloppssystem som inte längre är lagliga, säger Björn Andersson.
Redan våren 2007 ansökte familjen om att anlägga ett eget miniavlopps­reningsverk på tomten. Ansökan blev liggande obesvarad hos Karlshamns kommun i nästan ett år innan det blev avslag.
– V överklagade till länsstyrelsen men fick avslag där också. Jag misstänker att vi har fått nej för att inte störa det pågående projektet med kommunalt va till skärgården, säger Björn Andersson.
Familjen på Västra Bokö tror dock inte att kommunalt va är den optimala lösningen för skärgårdens avloppsproblem. Tvärtemot oroar paret sig för att det kan skapa stora problem.
– Det finns 123 hushåll på öarna i Hällaryds skärgård under högsäsongen. Höst, vinter och vår är vi fyra hushåll som ska upprätthålla vattenflödet i avloppsrören. Det går ju inte.
De menar att det finns stor risk att det blir för lite vattenflöde i rören, pappret cementeras och när sommargästerna kommer till påsk och börjar spola i sina toaletter, då ligger vinterns papper och proppar igen rören.
– Vi betalar inte upp emot 200 000 kronor för ett system som vi inte tror på, säger Christina Andersson.
Det egna minireningsverket skulle kosta familjen cirka 75 000 kronor. Den anläggning de hänvisade till i sin ansökan finns på flera öar i Stockholms skärgård. Där är de godkända.
I Karlshamn har man fastnat för det kommunala alternativet och det krävs att minst 88 hushåll går med för att kommunen ska slippa billigt undan.
– Vi har upplevt att kommunen pressar oss med frivillighet under hot. Det har använts argument som: ”Vi kan komma och stänga era hus eftersom ni släpper ut bad-, disk- och tvättvatten i ett system som inte är godkänt längre”, berättar Björn Andersson.
Men efter 23 år som fastboende på sin ö är familjen inte så lättskrämd. Den tänker gå vidare med sitt minireningsverk till Miljödomstolen.