Visa endast rubriker

Ett av de värsta rasen på börsen

Det blev en svart fredag på Stockholmsbörsen. Raset var ett av millenniets största hittills.
Vid stängning hade OMXS-indexet rasat med 6,1 procent till 186,7. Bara den 11 september 2001 samt den 6 och den 8 oktober i år har börsfallen varit större under 2000-talet.
Det var vid lunchtid som den värsta djupdykningen kom. Då rasade OMXS-indexet med 9,5 procent. Det kan jämföras med det historiskt värsta raset under en börsdag hittills på 9,2 procent den 29 oktober 1987.
Dagens förlorare är Volvo och Scania. Volvoaktien rasade med 14 procent efter en delårsrapport som var mycket svagare än väntat.
Vi ser framför oss den skarpaste nedgång vi någonsin har sett, säger Volvochefen Leif Johansson om Europamarknaden.
Scaniaaktien föll med 9 procent efter sin delårsrapport som visade en kraftigt minskad orderingång. Scania ska nu sänka produktionstakten. Den planerade neddragningen kan komma att beröra upp till 1500 visstidsanställda, varav omkring 500 i Sverige.
Även Lundin Mining, Lundin Petroleum, Millicom och SSAB föll hårt. Samtliga aktier föll med över 10 procent.
Mest av alla bolag tappade investmentbanken Carnegie som rasade med 34 procent efter morgonens besked om en kreditreservering på en dryg miljard.
Samtliga fyra storbanker föll: Mest föll Swedbank och SEB, båda med över 10 procent.
Bakom Stockholmsbörsens jätteras på fredagen ligger i första hand Volvos siffror, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.
Det var en mindre katastrof från Volvo, med en halverad vinst jämfört med i fjol och en orderingång i Europa som sjönk med i runda tal 100 procent, från 42000 till 115 enheter. Det betyder fullkomligt, totalt tvärstopp i orderingången i Europa.
Finansanalytikern Peter Malmqvist tycker inte att Volvos svaga rapport räcker som förklaring:
Det handlar inte om att placerare är missnöjda med Volvos rapport. De är naturligtvis inte nöjda med den, men man förklarar inte ett så här kraftigt fall på Stockholmsbörsen under en enskild dag med ett bolags rapport, säger Peter Malmqvist till TT.
Även Europabörserna gick kraftigt nedåt. Parisbörsens CAC-index backade med 5,6 procent till 3124,0. Londonbörsens FTSE-index gick ned med 5,6 procent till 3858,9. Frankfurtbörsens DAX-index föll med 5,6 procent till 4265,7.