Visa endast rubriker

Bonusstopp för bankgaranti

Stopp för löneökningar och bonusar för de högsta cheferna.
Det blir ett krav för de banker och kreditinstitut som vill vara med i den stabilitetsplan som riksdagen antog på onsdagen.
Direkt efter riksdagens beslut presenterade regeringen riktlinjerna för garantiprogrammet, som ska skötas av Riksgälden.
Banker och kreditinstitut som vill ha statliga lånegarantier får betala en halv procent av det garanterade beloppet i en garantiavgift, för lån upp till ett år. För sådana lån blir avgiften lika för alla.
Syftet är inte att stödja banker utan att se till att hushåll och företag får ned sina lånekostnader och kan få krediter igen, sade finansmarknadsminister Mats Odell på en presskonferens.
För alla som deltar i programmet införs i praktiken en statlig lönepolitik för de högsta cheferna. Ersättningen för de fem ledande befattningshavarna begränsas. Lönen får inte överstiga lönen de hade den 20 oktober. Bonus får inte beslutas under den tid som banken har garantiavtal och tidigare bonus får inte betalas ut så länge garantiavtalet löpet.
Top-five
Mats Odell förklarade varför regeringen valt att begränsa ersättningarna till bara de fem ledande befattningshavarna i en bank som vill ha garanti.
Det här är den amerikanska modellen med top-five. Om man på handlargolvet skulle begränsa den rörliga ersättningen skulle det vara till stor skada för förutsättningarna att driva verksamheten, sade han.
Garantiprogrammet blir tidsbegränsat fram till den 30 april nästa år. Vid behov kan regeringen förlänga perioden till den 31 december 2009.
Totalt garanteras 1500 miljarder kronor. Men staten betalar inte ut detta belopp till bankerna utan det är just en garanti för upptagna lån.
Obligatorisk
Bara institut som har minst sex procents primärkapital och minst nio procents total kapitaltäckning kan få garantin. Systemet är frivilligt men Mats Odell utgår i från att alla kommer att delta.
Det enda skälet för att stå utanför är om man hittar en billigare upplåning än det här och det tror jag inte att man gör, sade Odell.
Storbankerna ville varken säga bu eller bä till stabilitetsplanen på onsdagen. Handelsbanken är med på de obligatoriska delarna i paketet. När det gäller den andra delen har banken tidigare sagt att den avvaktar och väntar på mer information.
Nu har den kommit, men det tar ett tag att sätta sig in i den informationen. Vi har inte tagit ställning till det och det finns ingen tidtabell heller, säger Bengt Carlsson, presskontakt hos Handelsbanken, till TT.
Den 30 april nästa år övergår garantiavgiften till en stabilitetsfondsavgift, som blir obligatorisk för alla, även om man inte varit med i garantiprogrammet. Syftet är att under 15 år bygga upp en fond på cirka 150 miljarder kronor för att garantera stabilitet i det finansiella systemet.