Visa endast rubriker

warning: Creating default object from empty value in /data/0/5/0509a8f6-7255-4632-ab0f-a5dee1d92ed7/nyheteronline.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Gotlands Län

gotland Gotlands län är det samma som landskapet Gotland och omfattar alltså den stora ön, samt de närliggande småöarna. Gotland är det minsta länet i Sverige, här bor bara strax under 60 000 invånare. Tack vare närheten till havet är det aldrig långt om du vill se solen stiga eller sjunka vid horisonten. På Gotland finns också mängder av sevärdheter och upplevelser, från raukar, stränder och russ, till historiskt intressanta platser och flotta köpcentrum. I Visby hittar du till exempel ringmuren, en botanisk trädgård, ruiner och S:ta Maria domkyrka och faktum är att Unesco har utnämnt staden till ett modernt världsarv 1995.

Söker du nyheter inom de senaste politiska besluten på Gotland? Vill du läsa om vad som händer inom kommunen? Eller läsa recensionen från teatern som spelades under helgen? Här hittar du nyheter från Gotlands län, både stora och små.

Bränder i hö på två olika platser

En större lada med hö vid Snoder i Sproge, brann ner helt vid en kraftig brand vid midnatt natten till torsdag. Bara en timme senare började det brinna i höbalar på en traktorvagn i Levide och polisen rubricerar händelserna som skadegörelse och utesluter inte att bränderna kan ha ett samband.

Fortsatt undersökning av markförorening

Undersökningen av den förorenade marken vid Renokiosken i Visby fortsätter. Länsstyrelsen satsar mellan 350.000 och 400.000 kronor på ytterligare undersökningar av marken där det tidigare låg en kemtvätt - Renotvätten.

Ökad efterfrågan på rapsolja

Gotlands rapsodling kan komma att öka - till följd av bilkörning i Tyskland, där man beslutat att öka inblandningen av rapsmetylester (RME) i bränslet.

Sista striden om stenbrott vid Ducker

Nästa vecka ska Högsta domstolen (HD) ta ställning till om kalkbrottet vid Ducker i Bunge ska prövas en sista gång. Det är Naturvårdsverket som överklagat miljööverdomstolens beslut om att tillåta stenbrytningen.

Kulturriksdag på Gotland 2011

Gotland står värd för Sveriges kommuner och landstings årliga kulturkonferens i oktober nästa år. Omkring 400 deltagare från hela landet väntas komma.

Hölada på södra Gotland brann ner

En lada med hö brann ner under natten i Sproge, söder om Klintehamn. Det är oklart vad som orsakat branden.

"Rimligt med politikerpensioner"

Politikerpensionerna är inte orimliga så länge de redovisas tydligt för medborgarna, tycker statsvetaren Stig-Björn Ljungren som intervjuades i onsdagens

Ökad efterfrågan på arbetskraft

Det fortsätter att se ljust ut på den gotländska arbetsmarknaden. Arbetslösheten fortsätter att minska, fler lediga platser anmäls till Arbetsförmedlingen och fler får jobb jämfört med samma månad 2009.

Waktel fortsatt tränare för Dalhem

Dalhems herrtränare Mikael Waktel kommer att fortsätta som huvudtränare för laget. Det står klart efter att Waktel tecknat nytt kontrakt med Dalhem.

Högljudda kroggäster stör närboende

Gotlands kommun gjorde i somras över 100 mätningar av ljudnivåerna i Visby innerstad och klagomålen på höga ljudnivåer nära fördubblades, från 43 år 2009 till 71 år 2010. Ändå tycker kommunen att det blivit bättre.

Fyrahundraårig orgel återskapas

En drygt 400 år gammal orgel i Visby domkyrka ska rekonstrueras och byggas upp på nytt.

Rättegång mot man som störde SD-möte

I dag onsdag hålls rättegång vid Gotlands tingsrätt mot en 25-åring som störde ett torgmöte i under Almedalsveckan för två år sedan.

Bättre rutiner införs vid rösträkning

Länsstyrelsen på Gotland kommer vid nästa val att införa ett system vid rösträkningen, som säkerställer att ingen obevakat kan komma in i den lokal där sammanräkningen äger rum.

Krögare dömd till näringsförbud

En krögare på Gotland har dömts till villkorlig dom med samhällstjänst i 200 timmar, för grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär. Mannen döms också till näringsförbud i tre år.

Hög medelåder på nämndemän

Det behövs fler yngre nämndemän här på Gotland. Medelåldern är idag cirka 60 år och det speglar inte samhället i stort. Men för att bli nämndeman i en rättegång i tingsrätten, krävs att man är med i ett politiskt parti.

Säkrare hissar kostar tolv miljoner

Kommunen måste investera drygt tolv miljoner kronor de kommande två åren för att göra hissarna säkrare.

Konstgräsplanen skjuts på framtiden

Den planerade konstgräsplanen i Hemse - som enligt planerna skulle stått klar nu till vintersäsongen - skjuts på framtiden.

Ingen medeltidsarena i sikte

Kommunen är inte beredd att bidra med några pengar till en permanent Medeltidsarena för bland annat tornerspel. Det framgår av kommunens budgetmangling.

Södervärn back med 2,7 miljoner kronor

Fem miljoner kronor. Ja, så mycket minus går barn- och utbildningsnämndens back i år. Det visar siffror som presenterades vid nämndens arbetsutskott.

Benzler (V) tackade nej till fallskärm

Vänsterpartisten Brittis Benzler beslutade att avstå den politiska pension hon egentligen hade rätt till, efter förra valförlusten. De gångna fyra åren skulle hon ha kunnat kassera in stora belopp från Gotlands kommun, men hon ville inte ha några "fallskärms"-pengar.